EU
Den europeiske union (EU) ble etablert med Maastrichttraktaten i 1992, og er en videreføring av det europeiske samarbeidet som ble initiert allerede etter den andre verdenskrig.
Tanken bak opprettelsen av EU var at de europeiske statene skulle bli gjensidig avhengig av hverandre ved hjelp av økt samarbeid mellom medlemslandene. Ved å forplikte seg overfor hverandre skulle man minske sannsynligheten for krig og konflikt. Det økte samarbeidet har foregått både i bredden (ved å inkludere stadig flere medlemsland) og i dybden (ved å omfatte stadig flere politikkområder). Norge er ikke medlem av EU, men er tett knyttet til unionen gjennom EØS-avtalen om økonomisk samarbeid, Schengen-avtalen om politisamarbeid og grensekontroll, og en rekke andre avtaler. Forholdet til EU er derfor en viktig del av norsk utenrikspolitikk.
NUPI jobber blant annet med følgende forskningsspørsmål knyttet til EU:
- Hva skjer med EUs utenriks- og forsvarspolitikk?
- Hvordan håndterer EU sitt naboforhold til Midtøsten og Nord-Afrika?
- Hvordan håndterer Europa spørsmål knyttet til energisikkerhet?
- Hvordan skal Europa håndtere en ny rolle globalt etter finanskrisen?
- Hvilken rolle spiller små stater i utformingen av Europa og europeisk politikk?
NUPI har siden november 2015 vært medlem av Trans European Policy Studies Association (TEPSA), som er det første transeuropeiske forskningsnettverket. Les mer om TEPSA her.
Les mer om NUPIs forskning på Europa på nettsidene til NUPI Senter for Europastudier.
Nyheter om eu
-
Høyr NUPI på NRK P2!
7. des. 2020Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
-
Boklansering: EØS og alternativene – hva med NOREXIT?
9. nov. 2020Hva er alternativene til EØS-avtalen? Hva skjer om Norge blir med i EU - eller lar EØS-avtalen opphøre? Det er tema for en ny bok, redigert av Arne Melchior og Frode Nilssen.
-
EU i stormaktspolitikken – vinner eller taper?
26. okt. 2020Vi lever i en tid der politikk styres stadig mer av rå maktbruk heller enn av regler, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
Hvor hender det? om EU
-
Hvor hender det? nr. 2 2021
Vaksinediplomati: Korleis skal Afrika vaksinerast?
22. feb. 2021Tidenes største vaksineringskampanje er sett i gong i kampen mot koronaviruset. Mens rike, vestlege land har hamstra vaksinedosar, står dei afrikanske landa lengst bak i køen. Men vil det eigentleg kunne...
-
Hvor hender det? nr. 2 2020
Europeisk samarbeid: et vitnesbyrd fra «generasjon EØS»
5. feb. 2020- Martine Tønnessen
Passkontrollene forsvant, men det gjorde også taxfree-lykken. Hva betyr europeisk samarbeid for generasjonen som vokste opp med EØS-avtalen?
-
Hvor hender det? nr. 12 2019
25 år med EØS-avtalen
27. nov. 2019I år er det 25 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Det som var ment som et venterom for EU-medlemskap, er blitt et permanent oppholdssted.
Publikasjoner om eu
-
Publikasjon : Academic chapter/article/Conference paper
The Security and Defence Aspect of Brexit: Altering the Third Country Balance?
Hvilke muligheter for inkludering av tredjeland i EUs sikkerhets- og forsvarsinitiativer har åpnet seg i etterkant av brexit? Dette kapittelet viser til den fremvoksende maktpolitikken om tredjelandsdeltakelse i EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk, og gjør en sammenligning mellom tidligere EU-praksiser... -
Publikasjon : Kronikk
The Nordic shift: China’s uphill battle for public approval in northern Europe
En ny spørreundersøkelse viser at selv frihandelsentusiastene i Europas nordlige hjørne revurderer sine holdninger til kinesiske investeringer, skriver forfatterne i denne kronikken. -
Publikasjon
The Palgrave Handbook of EU Crises
2020Denne boken om kriser EU møter, undersøker unionens respons på kriser på tvers av politikkområder og institusjoner – på institusjonelt nivå, og på policy-nivå. Blant slike kriser finner vi Euro-krisen, Brexit, Ukraina-krisen og andre utenrikspolitiske kriser, migrasjonskrisen, legitimitetskrisen og den...
Forskningsprosjekter om eu
-
Photograph: EU media library
ForskningsprosjektSAMARBEID: Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og AUs president Moussa Faki Mahama.
Shaping a New Africa-Europe Relationship for a post-covid-19 global order
2020 - 2021 (Pågående)Dette samarbeidsprosjektet mellom NUPI, ACCORD og ECFR har som mål å stimulere og berike dialogen i Afrika og Europa om underliggende geopolitiske spenninger, covid-19, fred og sikkerhet og annen viktig...
-
Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash Forskningsprosjekt
Responsible Innovation and Happiness: A New Approach to the Effects of ICTs (HAPPY)
2015 - 2020 (Pågående)Dette prosjektet søker å bidra til utvidelse av forskningen på ansvarlig innovasjon ved å gjennomføre en serie empiriske studier på de sosioøkonomiske effektene av informasjons- og kommunikasjonsteknologi....
-
Foto: David Hellmann/Unsplash Forskningsprosjekt
Critical infrastructure protection and communication thereof: the case of the Baltic states and Norway (CIICPP)
2020 - 2021 (Pågående)Prosjektet tar sikte på å forklare hvorfor kritisk infrastruktur er viktig for samfunnsutvikling i de tre baltiske land (Latvia, Litauen og Estland) og i Norge.