Humanitære spørsmål
Sivilbefolkningen er ofte skadelidende ved humanitære kriser, uavhengig om disse skyldes menneskeskapte konflikter eller naturkatastrofer.
Det internasjonale humanitære hjelpeapparatet gjøres tilgjengelig i kriser der det lokale statsapparatet mangler vilje eller kapasitet til å hjelpe egen befolkning. ‘Beskyttelse av sivile’ i forskjellige (post-)konfliktsituasjoner utgjør et sentralt forskningsområde for oss. NUPIs forskning på humanitære spørsmål er både akademisk og praktisk.
Spørsmål vi forsøker å svare på er blant annet:
- Hva forårsaker humanitære kriser og hvilke løsninger finnes?
- Hvordan er det humanitære hjelpeapparatet satt sammen?
- Hva er de lokale perspektivene på de humanitære prinsippene?
- Hvilke effekter har de globale humanitære prinsippene?
- Hva er koblingen mellom politikk og praksis i humanitær bistand?
- Hva er koblingen mellom politikk og de apolitiske og nøytrale humanitære prinsippene?
NUPI er partner i Norwegian Centre for Humanitarian Studies sammen med CMI og PRIO. Senteret har som mål å koordinere forskning på humanitære spørsmål, samt være en brobygger til humanitære aktører og myndigheter.
Nyheter om humanitære spørsmål
-
Høyr NUPI på NRK P2!
7. des. 2020Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
-
Hva er i vente for FNs agenda om kvinner, fred og sikkerhet?
29. okt. 2020FNs resolusjon om kvinner, fred og sikkerhet fyller 20 år. Men det viktige arbeidet knyttet til dette ser ut til å ha fått noen tilbakeslag de siste årene.
-
Kronikk: Koronakrisen forsterker forskjellene i verden
17. juni 2020Pandemien flytter seg fra de rikeste til de fattigste landene. Ulikhet og urettferdighet blir enda mer synlig – og forsterkes, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
Hvor hender det? om humanitære spørsmål
-
Hvor hender det? nr. 2 2021
Vaksinediplomati: Korleis skal Afrika vaksinerast?
22. feb. 2021Tidenes største vaksineringskampanje er sett i gong i kampen mot koronaviruset. Mens rike, vestlege land har hamstra vaksinedosar, står dei afrikanske landa lengst bak i køen. Men vil det eigentleg kunne...
-
Hvor hender det? nr. 17 2020
Den arabiske våren: Ti år etter
18. des. 2020Det er no ti år sidan den arabiske våren velta inn over fleire land i Midtausten. Har det vorte meir demokrati?
-
Hvor hender det? nr. 16 2020
Flyktningar sine rettar og mogelegheiter
8. des. 2020- Guri Tyldum
Å starte eit nytt liv med bakgrunn som flyktning, kan i nokre land vere ganske vanskeleg. Nokre ser inga anna framtid enn å vere arbeidslaus og bu i flyktningleir. Kva behov og rettar har menneske på flukt,...
Publikasjoner om humanitære spørsmål
-
Publikasjon : Academic article
The Fragility Dilemma and Divergent Security Complexes in the Sahel
De sårbare og konfliktfylte statene i Sahel har de senere år opplevd en betydelig økning i internasjonal bistand og ekstern militær tilstedeværelse, inkludert en rekke tiltak for å styrke lov og orden. Likevel forverres situasjonen for folk flest. I denne artikkelen argumenterer vi for at dette i stor... -
Publikasjon : Rapport
-
Publikasjon : Rapport
Handelen med medisinske varer og Covid-19
2020Koronaepidemien har synliggjort sårbarhet for medisiner og medisinsk utstyr. Skaper globalisering større eller mindre sårbarhet? - Flertallet av verdens land importerer sin medisin, og bare 18 land er netto eksportører. - Eksporten er dominert av Vest-Europa, med Kina og India et stykke ned på listen. -...
Forskningsprosjekter om humanitære spørsmål
-
Photograph: EU media library
ForskningsprosjektSAMARBEID: Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og AUs president Moussa Faki Mahama.
Shaping a New Africa-Europe Relationship for a post-covid-19 global order
2020 - 2021 (Pågående)Dette samarbeidsprosjektet mellom NUPI, ACCORD og ECFR har som mål å stimulere og berike dialogen i Afrika og Europa om underliggende geopolitiske spenninger, covid-19, fred og sikkerhet og annen viktig...
-
Foto: John Taggart/Reuters/NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Kina og FNs bærekraftsmål (CHINSDG)
2018 - 2019 (Pågående)Hva er Kinas prioriteringer inn mot FNs 2030 bærekraftsagenda, og hvordan fremmer kinesiske aktører ulike interesser og muligheter for internasjonalt samarbeid?
-
Forskningsprosjekt
Migrasjon og utvikling: Kunnskapsutveksling mellom Norge og Polen (MiDeShare)
2019 - 2021 (Pågående)Målet med dette prosjektet er å øke vår forståelse av forholdet mellom migrasjon og utvikling for å foreslå bedre tilnærminger til å adressere grunnleggende årsaker til migrasjon i svake og sårbare stater.