
Senter for internasjonal økonomi og handel
Internasjonal handels- og økonomisk politikk er en sentral del av utenrikspolitikken, i Norge så vel som i verden forøvrig. Med globalisering har problemstillinger knyttet til internasjonal økonomi blitt stadig viktigere, og utfordringene fra Trump og Brexit har gjort behovet for forskningsbasert kunnskap på disse feltene enda mer presserende.
NUPI skiller seg fra mange andre forskningsinstitutter for internasjonal politikk ved at vi har hatt en forskningsgruppe for internasjonal økonomi og handel i mer enn 50 år.
Forskningssenteret for internasjonal økonomi og handel koordinerer forskningen på disse områdene, og er for tiden del av Forskningsgruppen for Russland, Asia og internasjonal handel (RAIT).
Nøkkelpersoner i senteret (se profilsider for CV og publikasjoner):
Seniorforsker Hege Medin, Ph.D. fra Norges handelshøyskole, Bergen (2013). Medins kjerneområder er handel og handelspolitikk, spesielt handelsbarrierer og analyser på foretaksnivå. Medin har bidatt til en rekke anvendte forskningsprosjekter innenfor handelspolitikk på NUPI.
Seniorforsker Arne Melchior, Ph.D. i økonomi fra Universitetet i Oslo (1997). Melchior har ledet forskningen på internasjonal økonomi ved NUPI i over 18 år, og omkring 40 forskningsprosjekter. Hans fokus er på teoretisk og anvendt forskning på internasjonal handel, økonomisk geografi og handelspolitikk, i de senere år også på numerisk modellering av verdenshandelen.
Forsker 1 Hildegunn Nordås, Ph.D. i økonomi fra Universitetet i Bergen (1998). Etter å ha arbeidet i 14 år som OECD-ekspert på internasjonal tjenestehandel, kom Nordås til NUPI i 2019. Hun er også gjesteprofessor ved Ørebro universitet. Nordås' forskning har fokus på økonometri, digitalisering og internasjonal tjenestehandel.
Forsker 1 (emeritus) Jens Chr. Andvig, Ph.D. i økonomi fra Universitetet i Oslo (1986). Andvigs forskningsfokus er internasjonal økonomi, korrupsjon, komparativ økonomi og økonomifagets historie. Andvig er pernsjonert, men fortsatt aktiv som forsker (emeritus).
I tillegg tilknytter senteret seg jevnlig forskere i deltidsstillinger, gjesteforskere og masterstudenter.
Senteret samarbeider med en rekke andre forskningsinstitusjoner i Norge og internasjonalt, samt internt på NUPI, for å fremme tverrfaglige perspektiver på problemstillinger innen internasjonal økonomi. Eksempler på slike samarbeidsprosjekter er Happy ICT - Responsible Innovation and Happiness: A New Approach to the Effects of ICTs (finansiert av NFR, 2014 - 2020), et omfattende IKT-prosjekt som koordineres av TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved UiO. Her er NUPI hovedpartner, og prosjektet har internasjonale partnere i Storbritannia og India. Konsekvenser for sjømatnæringen av bortfall av EØS-avtalen (finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering ) er også et sentralt samarbeidsprosjekt mellom NUPI, UiO, Nofima, SNF, m.fl., og vil føre tilen bokutgivelse i 2020.
I løpet av 2018 og 2019 var senteret ansvarlig for en seminarserie om handelspolitiske utfordringer, med fremstående internasjonale eksperter som foredragsholdere. Seminarene er tilgjengelig i opptak via vår YouTube-kanal (se arrangementer i egen liste for mer informasjon om de enkelte seminarene og lenke til opptakene). I tillegg ga vi ut vi følgende populærvitenskapelige publikasjoner som et ledd i serien:
- China’s Export Success: Due to Unfair Practices or Fair Competition?
- State-owned enterprises and the Trade War
- Trumps tollkrig utfordrer WTO
I tillegg til flerårige akademiske forskningsprosjekter har forskningssenteret utført en rekke anvendte prosjekter om handelspolitikk, herunder om handelskrig, handelsavtaler, TTIP m.m. Her finner du en oversikt over disse, med tilhørende nøkkelpublikasjoner.
Prosjekter
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Konsekvenser for sjømatnæringen av bortfall av EØS-avtalen
2019 - 2020 (Avsluttet)Prosjektets hovedmål er en bok på norsk om konsekvenser for sjømatnæringen av bortfall av EØS-avtalen.
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Traders in the food value chain: Firm size and international food distribution (TRADERS)
2014 - 2019 (Avsluttet)Prosjektet fokuserer på mønstre av distribusjon i eksporten Norges sjømat -og landbrukshandel (eksport og import).
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Report on significant distortions in the economy of the Russian Federation for the purpose of trade defence investigations (EU-Russia trade)
2018 - 2020 (Avsluttet)Dette prosjektet vil lede ut i en omfattende studie av russisk økonomi, med fokus på regulering, lover, subsidier eller andre forhold som kan påvirke konkurransen i markedene.
-
Forskningsprosjekt
Global handelspolitikk ved en skillevei (UD trade policy seminars)
2018 - 2019 (Avsluttet)Med dette prosjektet vil vi bidra til å dekke kunnskapsbehovet som en ny situasjon rundt global handelspolitikk de siste årene har ført med seg.
-
Forskningsprosjekt
Consequences of Investments for National Security (COINS)
2019 - 2023 (Pågående)Hvordan kan liberale åpne samfunn høste fordelene av åpne økonomier, samtidig som de beskytter sine legitime sikkerhetsinteresser? I prosjektet «Consequences of Investments for National Security» undersøker...
-
Foto: Christof Echard/EC audiovisual service
ForskningsprosjektÅ BLI MED, ELLER IKKE? NUPI har ledet en utredning om mulige konsekvenser og implikasjoner av den potensielle TTIP-avtalen mellom EU og USA. Rapporten ble overlevert til næringsminister Monica Mækand på et NUPI-seminar 2. november.
Konsekvenser for Norge av en TTIP-avtale og norske veivalg
2016 (Avsluttet)NUPI har sammen med andre forskningsmiljøer i Norge og utlandet analysert virkningene for Norge av en frihandelsavtale mellom EU og USA (TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership).