
Ny forskningsgruppe for klima og energi på NUPI
- Gruppens ambisjon er å være en sterk pådriver for NUPIs forskning på internasjonal klimapolitikk og energispørsmål, sier gruppeleder Indra Øverland.
Forskningsgruppen for klima og energi ble etablert i januar 2022. Gruppeleder Indra Øverland har allerede ledet NUPIs Senter for energiforskning i en årrekke, og får med seg et lag med både svært erfarne og yngre medarbeidere inn i den nye forskningsgruppen, fra forskere med professorkompetanse til masterstudenter.
På spørsmål om hvorfor instituttet har valgt å etablere en egen klima- og energigruppe, svarer Øverland:
- Klima- og energi blir stadig viktigere for internasjonal politikk. NUPI har oppnådd momentum innenfor disse områdene, og har etablert en ny forskningsgruppe for å bidra til videre fremdrift og ytterligere forsterke innsatsen.
Han peker på en rekke spennende tema innenfor disse feltene i årene som kommer:
- På et overordnet nivå er det store spørsmålet hvordan man skal få land over hele verden til å iverksette de nødvendige tiltakene for å begrense klimaendringene. Dette vil kreve en stor innsats, men teknologien og politikken som må til er i stor grad utviklet allerede. Utfordringen er å mobilisere og skape politisk vilje. På et mer konkret nivå, er EUs grønne giv (Green Deal), og spesielt grensejusteringsmekanismen for karbondioksid (CBAM), aktuelle tema for øyeblikket.
Les også:
- Det grønne skiftet: Disse konfliktene vil det bli mer av - og mindre av
- Slik blir Norge en fornybar-taper
- Forskning på klimaendringer i Afrika – hvem betaler og hvor går pengene?
- Kina og Japan investerer i u-land – hvor bra gjør de det på miljøfronten?
- Hvorfor så liten vilje til å begrense klimaendring blant ASEAN-landene?
Medlemmene av den nye forskningsgruppen har kompetanse innenfor flere ulike områder, men de har jobbet aller mest med geopolitikk knyttet til energitransisjon.
- Det vil si, hvordan skiftet fra fossile energikilder til ren energi kan endre forhold mellom stater og staters makt, forklarer Øverland.
Han legger til:
- Gruppens ambisjon er å være en sterk pådriver i NUPIs klima- og energiforskning. Andre forskningsgrupper ved NUPI vil også arbeide med denne tematikken, og vi vil samarbeide aktivt med dem, så vel som med andre norske og internasjonale institusjoner.
Analyser av gruppens medlemmer de siste månedene:
- Central Asia is a missing link in analyses of critical materials for the global clean energy transition
- Funding flows for climate change research on Africa: Where do they come from and where do they go?
- Villain or victim? Framing strategies and legitimation practices in the Russian perspective on the European Union’s Third Energy Package
- Moving beyond the NDCs: ASEAN pathways to a net-zero emissions power sector in 2050
- Vietnam's solar and wind power success: Policy implications for the other ASEAN countries
- Local and Global Aspects of Coal in the ASEAN Countries
- A functional approach to decentralization in the electricity sector: learning from community choice aggregation in California
- Environmental performance of foreign firms: Chinese and Japanese firms in Myanmar