Konstruert anarki: styring, konflikt og usikre eiendomsrettigheter i Bukavu, DR Kongo

Ons 12 juni 2019
Tid: 13:15 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 37
Legg i kalender 19-06-12 13:15 19-06-12 15:00 38 Konstruert anarki: styring, konflikt og usikre eiendomsrettigheter i Bukavu, DR Kongo Hvordan kontrollerer kongolesiske myndigheter eiendomsretten i landet? Og hva er sammenhengen mellom konflikt, eiendomsrett og landkontroll i enkelte områder i DR Kongo? NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Hvordan kontrollerer kongolesiske myndigheter eiendomsretten i landet? Og hva er sammenhengen mellom konflikt, eiendomsrett og landkontroll i enkelte områder i DR Kongo?

I en nylig publisert Congo Research Brief analyserer Kasper Hoffmann, Mariéve Pouliot og Godefroid Muzalia sammenhengen mellom konflikt, eiendomsrett og landkontroll i Panzi-området i Bukavu, hovedkvarteret i Sør-Kivu i DR Kongo. Forfatterne skriver at eiendomsretten er notorisk usikker i Øst-Kongo. Flere faktorer bidrar til denne situasjonen. De omfatter usikkerhet i kongolesisk landlovgivning, økende demografisk press, utbredt landspekulasjon, mangel på sammenhengende byplanlegging og konkurranse mellom landets ulike landstyringsmyndigheter i regionen. Dette har ført til at kongolesiske borgere refererer til den urbane styringen over land som "anarkistisk urbanisering", "eiendomsanarki" eller "anarkistiske konstruksjoner".

Men det som for tiden foregår i Bukavu, i andre byer i DR Kongo, og andre steder i Afrika, er ikke et resultat av en spontan og kaotisk urbaniseringsprosess. Snarere er det en vanlig praksis, der loven paradoksalt sett brukes på en måte som sikrer at de fleste personers tomter og bygninger ikke overholder loven. Følgelig er de fleste Panzi-beboernes eiendomsrett midlertidig og flyktig.

Imidlertid er fraværet av folks rett til land i dette tilfellet ikke en stor sammensvergelse av Bukavu's landmyndigheter. Snarere er praksisen opprettholdt av et mylder av mektige krefter, og den er vedtatt av en rekke landmyndigheter som konkurrerer og samarbeider med hverandre i uforutsigbare mønstre.

På dette seminaret som ledes av Morten Bøås (NUPI), presenterer Kasper Hoffmann studien bak denne undersøkelsen, dens hovedfunn og konsekvensene av funnene for studiet av landsstyring i urbane omgivelser i Afrika. Aloys Tegera fra Pole Institute i Goma, DR Congo vil kommentere Hoffmans presentasjon.