UD-historier - norsk diplomati før og nå

Man 6 juni 2016
Tid: 13:00 Sted: NUPI Språk: Norsk Ledige plasser: 18
Legg i kalender 16-06-6 13:00 16-06-6 14:30 38 UD-historier - norsk diplomati før og nå Hva karakteriserer det norske Utenriksdepartementets historie? Og hva kan vi lære om dagens norske diplomati ved å studere historien? NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Hva karakteriserer det norske Utenriksdepartementets historie? Og hva kan vi lære om dagens norske diplomati ved å studere historien?

Utenriksdepartementets Christian Syse (ass.utenriksråd) og Jon Bech (tidligere ambassadør) sto i 2015 for et omfattende innsamlingsarbeid av utenrikshistoriske tekster. Tekstene, som ble samlet i et flere tusen siders kompendium kalt "UD-historier - nyttig gammelt nyt i Utenrikstjenesten", gir verdifulle innblikk i begivenheter og personligheter i norsk utenrikpolitisk og UDs historie. Materialet er hentet fra stortingsdokumenter og frigitte referater fra Den utvidete utenriks- og konstitusjonskomité, memoarbøker og biografier, avisartikler, UD-posten, utenrikspolitisk litteratur og UDs egne arkiver.

Hensikten med samlingen er å løfte historiekunnskap og gi historisk dybde, lærdom og tilhørighet - for UDs ansatte og aspiranter, men også for den politisk interesserte allmennheten.

NUPI har nå gleden av å kunne presentere samlingen.

I dialog mellom NUPIs Iver Neumann og ass. utenriksråd Christian Syse, vil vi også spørre:

Hva preger norsk utenrikspolitisk og diplomatisk historie, og hvilke linjer kan trekkes frem mot dagens norske utenrikspolitikk? Hvordan er relasjonen mellom forskningen og forvaltningen på det utenrikspolitiske feltet? Og hvorfor har det historisk vært lite utenrikspolitisk debatt i Norge, og med liten deltakelse fra Utenriksdepartementet?

Vel møtt!

Se opptaket av seminaret på YouTube:

Program:

  • Velkommen, ved Halvard Leira, NUPI
  • Hvorfor et slikt historiekomependium? ved Christian Syse, UD
  • Presentasjon av "UD-historier" ved Jon Bech, UD
  • Samtale mellom Christian Syse, UD og Iver Neumann, NUPI
  • Spørsmål og diskusjon