Sårbarhet og sikkerhet i Maghreb-Sahel: Utfordringer og løsninger

Søn 4 okt. 2015
Tid: 09:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 34
Legg i kalender 15-10-4 09:00 15-10-4 15:30 38 Sårbarhet og sikkerhet i Maghreb-Sahel: Utfordringer og løsninger NUPI og FRIDE har gleden av å invitere til et heldagsseminar som tar for seg drivkreftene bak og manifestasjonen av sårbarhet i Maghreb og Sahel, som sikkerhetsutfordringer, feilede styringsformer, etniske problemstillinger og ressursmangel. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

NUPI og FRIDE har gleden av å invitere til et heldagsseminar som tar for seg drivkreftene bak og manifestasjonen av sårbarhet i Maghreb og Sahel, som sikkerhetsutfordringer, feilede styringsformer, etniske problemstillinger og ressursmangel.

En sårbarhetssone har oppstått på terskelen til Sør-Europa, fra Sahel til Nord-Afrika og Middelhavet. Sikkerhetsutfordringene her blir i stadig større grad trans-regionale. Mange av disse er særlig uttalt i grenseområder, som har blitt korridorer for militante grupper, organisert kriminalitet og økonomisk marginalisering.

Dette seminaret tar for seg drivkreftene bak og manifestasjonene av sårbarhet i Maghreb og Sahel, som sikkerhetsutfordringer, feilede styringsformer, etniske problemstillinger og ressursmangel. Det utforsker konkrete alternativer for hvordan regionale og internasjonale aktører kan jobbe sammen for å takle disse utfordringene – og forbedre sikkerheten for menneskene i regionen.

Seminaret er organisert av FRIDE og NUPI med støtte fra Hivos og Utenriksdepartementet.

Tentativt program 09.00 - 16.00:

9:00 - 9:30 - Velkommen

Ulf Sverdrup, Direktør, NUPI

Giovanni Grevi, Direktør, FRIDE

Ben Witjes, Direktør for prosjekter og programmer, Hivos

Knut Langeland, Spesialutsending for Sahel and Maghreb, UD

9:30 - 11:00 - Sesjon 1

Transregionale sikkerhetsutfordringer

Radikalisering, terrorisme/militante grupper, etniske spenninger, trafficking og annen transnasjonal kriminalitet. Hva gjøres i dag for å møte disse utfordringene?

Møteleder: Morten Bøås, forskningsprofessor, NUPI

Paneldeltakere:

 • Anouar Boukhars, tilknyttet forsker, FRIDE and tilknyttet Carnegie Endowment for International Peace
 • Francesco Strazzari, seniorforsker, NUPI and Professor 2 i internasjonale relasjoner, Sant’Anna School of Advanced Studies i Pisa
 • Mary Fitzgerald, analytiker

11:00 – 11:30 - Kaffe

11:30 – 13:00 - Sesjon 2

Ikke-bærekraftig utvikling: Drivkrefter for sårbarhet

Konsekvensene av økonomisk marginalisering, miljøforringelse, ressursmangel, migrasjon og kjønnsproblemstillinger knyttet til sårbarhet i Maghreb-Sahel. Hva gjøres i dag for å møte disse utfordringene?

Møteleder: Kari Osland, seniorforsker og leder for forskningsgruppen for fredsoperasjoner og fredsbygging, NUPI.

Paneldeltakere:

 • Clare Castillejo, Seniorforsker, FRIDE
 • Morten Bøås, Forskningsprofessor, NUPI
 • Georg Klute, Professor i afrikansk antropologi, Bayreuth University
 • Mustapha Kamel El Sayed, Professor ved Universitetet i Kairo og direktør for Partners in Development for Research, Consulting and Training
 • Vito Intini, Leder for planleggings- og styringsseksjonen, UN ESCWA

13:00 – 14:00 - Lunsj

14:00 – 15:30 - Sesjon 3

Reginale aktørers rolle: Nye veier til samarbeid?

Muligheter og prioriteringer for å samarbeide om å takle problemene for nøkkelaktører i regionen og internasjonalt, som diskutert i de to foregående panelene.

Møteleder: Kristina Kausch, Leder for Midtøsten-programmet, FRIDE

Paneldeltakere:       

 • Ahmedou Ould-Abdallah, Ambassadør for Mauritania, tidligere FN-spesialrepresentant for Somalia og generalsekretærens spesialrepresentant for Vest-Afrika.
 • Olakunlé Gilles Yabi, grunnlegger av West Africa Citizen Think Tank (WATHI)
 • Jean-Herve Jezequel, senioranalytiker, International Crisis Group
 • Nathalie Cantan, Policy officer med ansvar for Sahel-Sahara, Generaldirektoratet for internasjonale relasjoner og strategi, det franske utenriksdepartementet

15:30 – 16:00 - Avslutning

Ulf Sverdrup, Direktør, NUPI

Giovanni Grevi, Direktør FRIDE