Forsvar
Forsvaret har som oppgave å ivareta sikkerheten og forsvare landet mot angrep.
NUPI er engasjert i å utvikle ideer, teorier og framgangsmåter for militæret, både i Norge og internasjonalt. Vi ønsker å kombinere overordnede sikkerhetspolitiske spørsmål med de praktiske og tekniske utfordringene som finnes i militæret. Derfor jobber NUPI tett både med ansatte i militæret og akademikere innen feltet, både nasjonalt og internasjonalt. Målet er å bidra til å bygge bro mellom analyser på politisk nivå og bakkenivå.
Innenfor forsvar forsker vi blant annet på:
• Maritim sikkerhet
• Cybersikkerhet
• Ny teknologi
• Forholdet mellom sivile og militæret
• Irregulær krigføring
Nyheter om forsvar
-
PODKAST: EUs rolle i europeisk sikkerhet og forsvar
13. mai 202221. mars i år vedtok Rådet for Den europeiske union et strategisk kompass – et veikart – for at EU skal bli en sterkere sikkerhets- og forsvarsaktør. Men hva betyr dette egentlig, og endrer det EUs rolle som sikkerhetsaktør på noen vesentlig måte?
-
Finland og Sverige inn i NATO? Veien dit og konsekvenser.
12. mai 2022- Per Erik Solli
Finsk og svensk NATO-medlemskap vil ikke bare bety mye for Norden, men vil være en historisk styrking av NATO, både politisk og militært. Det skriver Øystein Solvang og Per Erik Solli i denne policy briefen.
-
KRONIKK: Norden i Nato
20. apr. 2022Et finsk Nato-medlemskap vil være en av de største og mest dramatiske geopolitiske hendelsene i vår region i nyere tid, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
Hvor hender det? om forsvar
-
Hvor hender det? nr. 5 2022
Hvorfor påvirker krigen i Ukraina menn og kvinner ulikt?
5. mai 2022Mens de fleste mennene i Ukraina har blitt igjen for å forsvare landet, har kvinner og barn strømmet over grensene. «Kjønn» og «krig» er sterkt forbundet med hverandre, også i Ukraina.
-
Hvor hender det? nr. 3 2022
Fra skyttergravskrig til urban krigføring
7. mars 2022Når byer bombes, er 90 prosent av ofrene sivile. Skoler og sykehus blir ødelagt i stor skala. Menneskene som blir drevet på flukt, har ofte ikke noe hjem å komme tilbake til. Hvorfor er krig i byer blitt...
-
Hvor hender det? nr. 1 2022
Hva er greia med Ukraina?
10. jan. 2022- Tor Bukkvoll
Ukraina kan bli angrepet av Russland i 2022, varsler USA og andre. Hva er det med Ukraina som gjør at landet kan bli episenteret for den største krigen i Europa siden andre verdenskrig?
Publikasjoner om forsvar
-
Publikasjon : Rapport
Finland og Sverige inn i NATO? Veien dit og konsekvenser.
2022I midten av mai skjer det en rekke avklaringer i begge våre naboland som kan lede til en felles annonsering om ønsket NATO medlemskap. Dersom Finland og Sverige sender en formell NATO-søknad, vil det utløse en todelt prosess. Sikkerhetsgarantien i NATO-traktatens Artikkel V er ikke gyldig før samtlige... -
Publikasjon : Rapport
L’architecture de sécurité intérieure burkinabé face à la gestion d’une crise multidimensionnelle
2022Den flerdimensjonale krisen som Sahel har vært gjennom siden 2012, har i hovedsak blitt møtt militært. Det er imidlertid like viktig å se på rollen som de interne sikkerhetsstyrkene spiller for å håndtere usikkerhet. I denne forbindelse er Burkina Faso et spesielt interessant case. Overfor den maliske...- Niagalé Bagayoko
- Mahamoudou Savadogo
-
Publikasjon : Academic chapter/article/Conference paper
5G-sikkerhet: Norge mellom stormaktene
Kapitlet tar for seg en digital sårbarhet som har dannet grunnlag for en opphetet sikkerhetspolitisk debatt både nasjonalt og internasjonalt, nemlig utbyggingen av 5G-nettet – og det faktum at den største leverandøren av utstyr til slike nett kommer fra Kina. De senere par årene har vi sett en omfattende...
Forskningsprosjekter om forsvar
-
Forskningsprosjekt
Norge i stormaktspolitikken – Geopolitikk, teknologi og klima (NISP)
2022 - 2024 (Pågående)Vår samtid preges av endringer i geopolitisk maktdynamikk, hurtiggående teknologisk utvikling og klimaendringer. I dette forskningsprogrammet analyserer NUPI hvordan utviklingen endrer den sikkerhetspolitiske...
-
Foto: Shutterstock Forskningsprosjekt
Norge og EU mot 2030
2022 - 2023 (Pågående)Dette prosjektet ser nærmere på utviklingen på viktige områder i forholdet mellom Norge og EU mot 2030.
-
Photograph: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Understanding and Strenthening EU Foreign & Security Poliocy in a Complex and Contested World (JOINT)
2021 (Pågående)JOINT-prosjektet analyserer denne dynamikken samtidig som det tar opp spørsmålet om hvordan EU og dets medlemsland kan gjøre sine utenriks- og sikkerhetspolitiske strukturer mer handlekraftige og bærekraftige.