Cyber
Vår digitaliserte verden skaper et vell av muligheter, men også utfordringer og sårbarheter. På NUPI forsker vi på de mange spørsmålene knyttet til de samfunnsmessige og politiske aspektene ved dette.
Cyber handler om det som er relatert til datamaskiner, IKT og nettverk, både digital informasjon og fysiske objekter. Digital teknologi endrer samfunn i høy hastighet, og det knytter seg store muligheter til denne utviklingen. På en rekke områder skaper imidlertid økt avhengighet av cyberspace også muligheter for kriminelle, og sårbarhet i kritiske samfunnsstrukturer og i konfliktsituasjoner. NUPIs forskning på cyber tar sikte på å forstå både mulighetene og utfordringene knyttet til fenomenet, for slik å kunne bidra til å minske avstanden mellom teknologi og politikk. NUPI arbeider med en rekke problemstillinger knyttet til cybersikkerhet, global styring og internasjonale cybernormer, kapasitetsbygging i utviklingsland, digitale trusler mot demokratiet, samarbeidet mellom offentlig og privat sektor, cybervåpen i internasjonale konflikter og trusler mot kritisk infrastruktur.
Noen av spørsmålene vi forsøker å svare på er:
- Hvordan skal utviklingsland håndtere de nye digitale utfordringene?
- Hvilke digitale trusler finnes i dag og i fremtiden, og hvordan kan man øke bevisstheten i samfunnet om disse?
- Hva er den mest effektive måten å styre cyberspace på?
For mer info om vår forskning på cyber, se NUPIs forskningssenter for cybersikkerhet.
Nyheter om cyber
-
Ny bok: Digitalisering og internasjonal politikk
23. mars 2022Hvilke sikkerhetspolitiske valg og dilemmaer representerer den nye digitale hverdagen for Norge og resten av verden?
-
KRONIKK: Kan Norge oppleve et cyberangrep i dag?
16. mars 2022Den spente situasjonen i Europa har vart i flere måneder, men få hadde forventet å se en fullskala krig bryte ut mellom to av Europas største land.
-
KRONIKK: Den digitale slagmarken
11. mars 2022Bilder, historier og filmer fra ofrene i Ukraina går verden over på sosiale medier. Det vil endre vår oppfatning av krig.
Hvor hender det? om cyber
-
Hvor hender det? nr. 8 2021
Hvorfor investerer Kina og Russland i Norge?
18. juni 2021Kinesiske og russiske bedrifter investerer stadig mer penger i Europa og Norge. Vanligvis investerer selskaper i andre land for å vokse seg større og tjene penger. Men er det kun profitt Kina og Russland...
-
Hvor hender det? nr. 3 2021
Deepfakes: Når ein ikkje kan tru på det ein ser
25. mars 2021Såkalla deepfakes, falske videoar, er ikkje berre ei underhaldande teknologisk nyvinning. Det kan også være ein trugsel for deg, og ikkje minst kan det bidra til konflikt mellom grupper og land.
-
Hvor hender det? nr. 6 2020
Korona og falske nyheiter: Ein infodemi
27. apr. 2020- Bente Kalsnes
Koronautbrotet er ikkje berre ein pandemi som har spreidd seg til nesten alle land i verda. Det er også ein infodemi – ein tsunami av meir eller mindre påliteleg informasjon, desinformasjon, falske nyheiter,...
Publikasjoner om cyber
-
Publikasjon : Academic chapter/article/Conference paper
5G-sikkerhet: Norge mellom stormaktene
Kapitlet tar for seg en digital sårbarhet som har dannet grunnlag for en opphetet sikkerhetspolitisk debatt både nasjonalt og internasjonalt, nemlig utbyggingen av 5G-nettet – og det faktum at den største leverandøren av utstyr til slike nett kommer fra Kina. De senere par årene har vi sett en omfattende... -
Publikasjon : Editorial
Kan Norge oppleve et cyberangrep i dag?
2022Denne teksten drøfter risiko for cyberangrep rettet mot norsk energiinfrastruktur etter innføringen av økonomiske sanksjoner mot Russland etter at Russland hadde gått til krig mot Ukraina. -
Publikasjon : Policy Brief
On digital media in Lebanon's political crisis
2021Den teknologidrevne endringen av medielandskapet endrer politikk verden over, men ikke allesteds på samme vis. Den digitale revolusjonen gir ulike resultater i ulike politiske kontekster. Denne policy briefen analyserer digitale mediers rolle i den politiske krisen som utspiller seg i Libanon – en svak,...
Forskningsprosjekter om cyber
-
Forskningsprosjekt
Cyber security, knowledge and practices (CYKNOW)
2021 - 2025 (Pågående)Gjennom en tverrfaglig tilnærming som fusjonerer samfunnsvitenskap med vitenskap- og teknologistudier og data- og ingeniørkunnskap, utvikler CYKNOW et nytt analytisk rammeverk for å studere cybersikkerhet.
-
Forskningsprosjekt
Cybersecurity Capacity Centre for Southern Africa (C3SA)
2020 - 2022 (Pågående)C3SA undersøker, kartlegger, vurderer og anbefaler tiltak for kapasitetsbygging for cybersikkerhet (CCB) i utviklingsland.
-
Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Referansegruppe for Norges medlemskap i FNs Sikkerhetsråd
2021 - 2022 (Pågående)Norge er medlem av FNs sikkerhetsråd i 2021 - 2022. I denne møteserien skal forskere og representanter for UD drøfte viktige strategiske temaer i forbindelse med medlemskapet.