Europa
Europa er i endring. Økonomiske krisetider, konfliker i regionens grenseområder og forskyvning av makt på den globale politiske arenaen preger verdensdelen.
Europa er den nest minste verdensdelen, og består av 48 stater og ett territorium (Gibraltar). Grensene går naturlig langs Middelhavet, Svartehavet og Det kaspiske hav i sør, Atlanterhavet i vest og Polhavet, Barentshavet og Karahavet i nord. I øst er ikke Europas grense mot Asia fast definert, men Uralfjellene brukes ofte som et skille. Om lag 115 millioner russere anses derfor som europeere.
EU dominerer som tema for NUPIs forskning om Europa. Økt samarbeid og utvikling av felles institutsjoner i Europa, EUs utenriks- og forsvarspolitikk, NATOs rolle i Europa og EUs politikk overfor nabostater og tilgrensende regioner er viktige temaer. I tillegg står spørsmål om energiproduksjon i Europa og europeisk energisikkerhet sentralt. Europas særstilling i norsk utenrikspolitikk og verdensdelens rolle i den globale geopolitikken er også prioriterte områder for NUPI.
Les mer om NUPIs forskning på Europa på nettsidene til NUPI Senter for europastudier.
Kilde: Store Norske Leksikon og NUPI.
Nyheter om Europa
-
Risikovurderingsverktøy mot terrorisme og ekstremisme
9. des. 2020I mange europeiske land sitter mange titalls personer fengslet for terrorisme eller terrorismerelaterte forbrytelser. Brorparten soner korte dommer som gjør at de vil bli løslatt innen få år. Er det trygt? Hvordan kan man være sikker på at de ikke lenger utgjør en fare for...
-
Høyr NUPI på NRK P2!
7. des. 2020Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
-
Boklansering: EØS og alternativene – hva med NOREXIT?
9. nov. 2020Hva er alternativene til EØS-avtalen? Hva skjer om Norge blir med i EU - eller lar EØS-avtalen opphøre? Det er tema for en ny bok, redigert av Arne Melchior og Frode Nilssen.
Hvor hender det? om Europa
-
Hvor hender det? nr. 13 2020
Hviterussland: Folket som fikk nok
1. okt. 2020I «Europas siste diktatur» har president Aleksandr Lukasjenko vært populær og samtidig undertrykket sine kritikere. Hans posisjon som landets leder har dermed vært ubestridt – inntil nå.
-
Hvor hender det? nr. 2 2020
Europeisk samarbeid: et vitnesbyrd fra «generasjon EØS»
5. feb. 2020- Martine Tønnessen
Passkontrollene forsvant, men det gjorde også taxfree-lykken. Hva betyr europeisk samarbeid for generasjonen som vokste opp med EØS-avtalen?
-
Hvor hender det? nr. 12 2019
25 år med EØS-avtalen
27. nov. 2019I år er det 25 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Det som var ment som et venterom for EU-medlemskap, er blitt et permanent oppholdssted.
Publikasjoner om Europa
-
Publikasjon : Rapport
Measuring Russia’s attention to Europe and the world
Er Vesten like sentral for Russland som tidligere, eller ser vi en pågående vending mot Kina? Denne briefen presenterer en kartlegging av referanser til andre land i mer enn 30.000 taler, uttalelser, møtereferater mm. fra nettsidene til den russiske presidenten og det russiske utenriksdepartementet (MID).... -
Publikasjon : Academic chapter/article/Conference paper
The Security and Defence Aspect of Brexit: Altering the Third Country Balance?
Hvilke muligheter for inkludering av tredjeland i EUs sikkerhets- og forsvarsinitiativer har åpnet seg i etterkant av brexit? Dette kapittelet viser til den fremvoksende maktpolitikken om tredjelandsdeltakelse i EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk, og gjør en sammenligning mellom tidligere EU-praksiser... -
Publikasjon : Kronikk
The Nordic shift: China’s uphill battle for public approval in northern Europe
En ny spørreundersøkelse viser at selv frihandelsentusiastene i Europas nordlige hjørne revurderer sine holdninger til kinesiske investeringer, skriver forfatterne i denne kronikken.
Forskningsprosjekter om Europa
-
Photograph: EU media library
ForskningsprosjektSAMARBEID: Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og AUs president Moussa Faki Mahama.
Shaping a New Africa-Europe Relationship for a post-covid-19 global order
2020 - 2021 (Pågående)Dette samarbeidsprosjektet mellom NUPI, ACCORD og ECFR har som mål å stimulere og berike dialogen i Afrika og Europa om underliggende geopolitiske spenninger, covid-19, fred og sikkerhet og annen viktig...
-
Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Multilateralisme under press: Norge og Estland i FNs sikkerhetsråd
2020 - 2021 (Pågående)Dette prosjektet vil utforske mulighetene for økt bilateralt samarbeid mellom Norge og Estland i Sikkerhetsrådet, hvor Estland er roterende medlem 2020-2021 og Norge 2021-2022
-
Forskningsprosjekt
Når alt er krig: Konfliktdynamikk og russisk utenrikspolitikk etter krisen i Ukraina (WARU)
2020 - 2023 (Pågående)Hva er drivkreftene bak stadig dårligere relasjoner i verdenspolitikken? Kan vi forklare dem enkelt med henvisning til en aktørs ‘aggresjon’, slik politisk tale ofte gjør? Dette forskningsprosjektet anfører...