
DEBATT: Er Huaweis systemer mer sårbare enn andre systemer? Hva er disse sårbarhetene som man frykter? Hva er det med Huawei som gjør at selskapet er så omstridt? Det er blant spørsmålene SimulaMet-direktør Olav Lysne (t.v.), NUPI-forsker Karsten Friis og sikkerhetssjef i Huawei Norge, Tore Larsen Orderlykken diskuterer i vår podkast.
Podkast: Huawei - en risiko eller ikke?
NUPI og SimulaMet inviterte sikkerhetssjefen i Huawei Norge til debatt om cybersikkerhet.
Å la et kinesisk selskap som Huawei stå for utbyggingen av vårt 5G-nett vil medføre en sikkerhetsrisiko, ifølge PST og en rekke andre vestlige etterretningsbyråer. Systemene vil kunne misbrukes av Kina til spionasje, og i verste fall sabotasje, hevdes det.
Stemmer dette? Er Huaweis systemer mer sårbare enn andre systemer? Hva er disse sårbarhetene som man frykter? Hva er det med Huawei som gjør at selskapet er så omstridt? Finnes det teknologiske løsninger som kan løse disse dilemmaene? Og hvorfor er vi så opptatte av sikkerheten i 5G når det var uproblematisk at Huawei bygget 4G-nettet?
- Les mer om NUPIs forskning på cybersikkerhet på nettsiden til NUPIs forskningssenter på cybersikkerhet.
Onsdag 6. mars inviterte NUPI og SimulaMet inviterte til samtale for en fullsatt sal på Litteraturhuset for å grave litt dypere i debatten som har rast de siste ukene. Med seg hadde ordstyrer Karsten Friis (seniorrådgiver, NUPI) Tore Larsen Orderløkken (VP Security, Quality & Risk Management i Huawei Norge) og professor Olav Lysne, som er direktør for SimulaMet.
Se også:
- Podkast med Valentin Weber: Kva kan skje dersom vi gir kinesiske tech-gigantar inngang til Europa?
- Kronikk: Digitalt grenseforsvar - Å gjøre ingenting er uansvarlig
- Nytt prosjekt: Hvordan beskytte demokratiet i den digitale tidsalderen?
Hør debatten, som var første del av arrangementet, som NUPI Podcast:
Vil du se arrangementet i sin helhet, med spørsmål fra salen og deltakernes svar, finner du det på YouTube-kanalen vår:
Publikasjoner
Prosjekter
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Digitale trusler og demokrati (PRODEM)
2019 (Avsluttet)Hvordan håndterer stater den økte risikoen for at digitale medier brukes til påvirkning og undergraving av demokratiske prosesser?
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Kritisk digital infrastruktur (KRIDI)
2018 - 2019 (Avsluttet)Hvilken rolle skal staten ha i beskyttelsen av privateid digital kritisk infrastruktur? Og hvilke nye utfordringer og problemstillinger møter man?
-
Forskningsprosjekt
Digitale Sabotasjeangrep mot Norsk Petroleumssektor (DISP)
2017 - 2018 (Avsluttet)I dette prosjektet arbeider forskerne med å kartlegge trusselbildet og den historiske bruken av digitale våpen mot kritisk infrastruktur, samt redegjør for problematikk og uklarheter i ansvarsfordelingen...