Foto: Bilde tilgjengeliggjort av det armenske forsvarsdepartementet/EPA/NTB Scanpix

KAMPER: Natt til søndag 27. september kom det meldinger om trefninger i Nagorno-Karabakh. Kampene har fortsatt utover uken. I NUPI-podden forklarer seniorforsker Helge Blakkisrud hvorfor situasjonen er så anspent i enklaven i Sør-Kaukasus.

PODKAST: Hva skjer i Nagorno-Karabakh?

Publisert: 30. sep. 2020

Nok en gang preger Nagorno-Karabakh avisoverskriftene, etter at det sist helg brøt ut kamper i den lille enklaven i Sør-Kaukasus. NUPI-forsker Helge Blakkisrud forklarer hva som skjer, og hvorfor, i NUPI-podden.

Selv om Nagorno-Karabakh ikke er en internasjonalt anerkjent stat, har denne enklaven både egen nasjonalsang, eget flagg og egen president. Siden oppløsningen av sovjetunionen har området vært preget av en dyptgående etnisk konflikt mellom armenere og aserbajsdjanere, men sistnevnte folkegruppe er blitt drevet ut fra territoriet i kjølvannet av den blodige borgerkrigen der på første halvdel av 1990-tallet.

Sist helg ble det figjen meldt om trefninger i regionen, som er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men som kontrolleres av armenske separatister. Kampene har fortsatt utover uken.

Men hva er egentlig Nagorno-Karabakh, hva er det som skjer der nå og hvorfor er det viktig for verden rundt?

I denne episoden av NUPI-podden møter du seniorforsker Helge Blakkisrud, som har forsket på ikke-anerkjente stater som Nagorno-Karabakh i en årrekke, nå blant annet i det NFR-finansierte forskningsprosjektet DeFacto


NUPI · NUPIpodden #22: Hva skjer i Nagorno-Karabakh?

Prosjekter