Foto: Khamenei.ir/CC by 4.0

Moqtada al-Sadr (i midten) har vært en uttalt kritiker av Irans innflytelse i Irak. Her avbildet med ayatollah Khamenei og Generalmajor Qassem Soleimani i Teheran i september 2019. Sistnevnte er kjent for å ha ledet implementeringen av Irans politikk i Irak etter 2003.

Irans kontroversielle innflytelse i Irak

Publisert: 17. okt. 2019

Den siste tiden har Irak befunnet seg i midten av den regionale maktkampen mellom Iran på den ene siden og USA, Israel og Saudi-Arabia på den andre. Hovedårsaken til dette er førstnevntes omfattende innflytelse i landet, som også har vært et sentralt tema under de nylige demonstrasjonene i Irak. Men hva dreier dette seg egentlig om?

Levanten.no: President Trumps beslutning om å trekke USA ut fra atomavtalen har ført til økt konflikteskalasjon mellom Iran og dets regionale rivaler det siste halvåret. 

Det at Israel har utført luftangrep mot Hashd al-Sha’abis våpenlagre i Irak i samme tidsperiode, kan ikke ses i isolasjon fra dette konfliktbildet.

De mektigste faksjonene i Hashd al-Sha’abi (De populære mobiliseringsstyrkene) anses nemlig som Irans asymmetriske styrke i regionen, og som ayatollah Khamenei kaller dem, «strategiske dybde». I samarbeid med blant annet libanesiske Hizbullah har disse gruppene hjulpet Iran med å øke sin innflytelse i Levanten, særlig i Irak etter 2003, men også i Syria etter 2011.

Det å svekke sjiamilitsens fotfeste i både Irak og regionen for øvrig har derfor blitt en prioritet for amerikanske, israelske og saudi-arabiske beslutningstakere. Som resultat opplever irakiske myndigheter et økende press rundt spørsmålet om sjiamilitsenes fremtid i landet, både på hjemmebane og utenfra.

For å forstå hvordan denne situasjonen har oppstått må vi imidlertid tilbake til den iranske revolusjonen i 1979 og ayatollah Khomeinis mål om å eksportere den. 

Dette er de første avsnittene i en lengre artikkel publisert hos Levanten.no 16. oktober 2019. Les artikkelen i sin helhet her

Publikasjoner