Foto: NUPI

Forskningspris til NUPIs Henriette Ullavik Erstad

Publisert: 28. mai 2019

Erstad tildeles Ordingprisen 2018 for sin artikkel om Irans mobilisering av sjiamilitser i Irak.

– Det veldig motiverende! Akademia er en knallhard bransje, og som nyutdannet oppleves det ofte uoppnåelig å i det hele tatt få en fot innenfor. En bekreftelse på at noe man har produsert er bra nok, er derfor litt stas, sier Henriette Ullavik Erstad.

Ordingprisen er en årlig pris som deles ut for beste fagartikkel skrevet av en bachelor- eller masterstudent fra et av de nordiske landene. Prisen deles ut av tidsskriftet Internasjonal Politikk og er oppkalt etter tidsskriftets første redaktør, historieprofessor Arne Ording (1898–1967).

Les også hva Internasjonal Politikk skriver om årets tildeling her.

Erstad, som er forskningsassistent i NUPIs forskningsgruppe for fred, konflikt og utvikling, forteller at det bare var så vidt artikkelen ble levert:  

– Min gode kollega Øyvind Svendsen kom bortom kontorplassen min rett før søknadsfristen gikk ut. Da hadde jeg mistet troen på artikkelen og var egentlig fast bestemt på å ikke levere. Men da satte Øyvind ned foten, så jeg må nok spandere et glass musserende på ham i nærmeste fremtid.

Artikkelen «Transnational Networks of Armed Resistance: Iran’s mobilization of Iraqi Shi’a militias after 1979» tar for seg hvordan Iran har mobilisert de irakiske sjiamilitsene Badr Organisation, Asa'ib Ahl al-Haq og Kata'ib Hizbullah. Den er basert på Erstads masteroppgave i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Jeg har lenge vært interessert i maktkamp i Midtøsten, og særlig Irans regionale rolle. At jeg endte opp med å skrive om akkurat mobilisering av irakiske sjiamilitser, er imidlertid litt tilfeldig – det var veilederen min, Kjetil Selvik, som introduserte meg for dette temaet.

Erstads artikkel er nå til bearbeiding for senere publisering i Internasjonal Politikk. Inntil videre kan vi anbefale hennes Hvor hender det?-sak «Dei mektige militsane i Irak» om samme tema.

Vi gratulerer!