
SOPPSKY: I 1952 prøvesprengte USA verdens første hydrogenbombe, Ivy Mike, på Marshall-øyene. Er det mulig at verden en gang vil bli helt atomvåpenfri?
Alt om atomvåpen og nedrustning
Nobels fredspris 2017 går til ICAN for deres arbeid med forbud mot atomvåpen. Her finner du NUPIs stoff om atomvåpen og nedrustning.
Fredag 6. oktober kunngjorde Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen at årets Nobels fredspris går til International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Koalisjonen arbeider for et forbud mot atomvåpen, og består av over 400 ikke-statlige organisasjoner.
NUPI-forsker Sverre Lodgaard har arbeidet med nedrustningsspørsmål i en årrekke, og har gjennom karrieren bidratt med en rekke kronikker og vitenskapelige publikasjoner om dette. Her har vi samlet ressursene våre om atomvåpen og nedrustning fra de siste årene:
- KRONIKK: Norge og atomvåpenforbudet - hva nå?
- KRONIKK: Over 70 år i atomalderens tid
- - Støtteverdig forbud mot atomvåpen
- En atomvåpenfri verden - utopi, eller...?
- Nord-Koreas atomvåpen: Iransk løsning – en mulig utvei?
- Hva kan gjøres med Nord-Korea?
- Hvorfor rakettskjold? (Hvor Hender det 16/2017)
- Atomvåpen - humanitære konsekvenser og internasjonal politikk (Hvor hender det 7/2014, skrevet av Kristian Lundby Gjerde og Roman Vakulchuk)
- Frem til 2015 publiserte NUPI en serie om regionale dimensjoner ved atomforhandlingene med Iran. Oversikt over disse finner du her (i faktaboks).
Publikasjoner
Prosjekter
-
Forskningsprosjekt
Regional dimensions of the nuclear diplomacy with Iran
2013 - 2015 (Avsluttet)Prosjektet adresserer ulike spørsmål knyttet til samtalene mellom P5+1 og Iran og hvordan det påvirkerer det plitiske klimaet ellers i Midtøsten-regionen.